خرید چای

انواع چای ایرانی |تشخیص و انتخاب چای خوب درجه1 | بهترین چای شمال

انواع چای ایرانی

انواع چای ایرانی |تشخیص و انتخاب چای خوب درجه1 | بهترین چای شمال

طبقه بندی و نام گذاری انواع چای ایرانی براساس فاکتور های متفاوتی همچون زمان برداشت یاهمان فصل برداشت،  تقسیم و جدا سازی چای به نوع و درجه مورد نظر،همچنین درنهایت بعداز جدا سازی، تفکیک، درجه بندی،  در نظر گرفتن ذاءقه های بازار مقصد بستگی دارد.

انواع چای ایرانی : توضیح اینکه نام های زیر که از آنها استفاده شده برای چای سیاه می باشد البته چای سبز نیز بعضی از نام های زیر را داراست نه به این گستردگی…

چای دستی (تولید شده با دست )

چای وزین یا زرین یا همان سرگل

چای ممتاز

چای قلم

1. چای قم یک یا مالش یک یا قلم سوزنی

2. چای قلم 2 یا مالش 2

3. چای قلم 3 یا مالش 3

4. چای قلم درشت یا مالش 4

5. قلم لیزری (بدون ساقه)

چای شکسته

خاکه چای یا ساچمه ای یا کله مورچه

چای چوب یا چوب چایی

چای دستی یکی دیگر از انواع چای ایرانی است

برگ سبز گیاه چای در کارخانه طی فرآیند هایی بصورت صنعتی به چای سبز و یا چای سیاه تبدیل می شود، و اما چای دستی این چای توسط بعضی از کشاورزان فقط برای مصرف شخصی آن هم انگشت شمار تو لید می شود.

شاید هم خیلی کم توسط افراد جوان برای فروش در حد چند کیلو تولید می شود که سفارشی  از قبل برای تولیدگرفته باشند، یا برای کسی بعنوان هدیه تولید کنند چون فرآیند تولید آن بادست بسیار سخت و دشوار است.

هشدار : متاسفانه افراد بسیار سودجو و فریبکار چالی قلم درشت  یا همان چای مالش 3 و 4 را بعنوان چای دستی با قیمتی بسیار گزاف به مصرف کننده عرضه می کنند که این چای  بنظر بنده قابل مصرف نیست پس مراقب باشید.

چای دستی شمال

       چای دستی و کم یاب

نکته : بهتر است دور خرید چای دستی را خط بکشید چون به اندازه ای تولید نمی شود که کفاف شما عزیزان را بدهد، جز اینکه اقوامی در شمال داشته باشید و برای شما تولید کنند، یا سفارش شمار را از کسی که تولید می کند تهیه نمایند.

ممکن است حتی بعضی از تولید کنندگان خانگی اقدام به تولید این محصول که فرآیند تولیدش  بسیار سخت و طاقت فرسا  است زحمت تولیدش را به خود ندهند و از کارخانه همان چای مالش 3 یا 4 را تهیه کرده و به مشتری عرضه کنند چون همه آنها را با نام تولید کننده چای دستی می شناسند.

نکته : فرضا هم اگر کسی چای دستی را درست کرد دلیل بر این نیست که بتواند بهترین چای را تولید کند، که خصوصیات عالی چای دستی را داشته باشد و شما با صرف هزینه گزاف یک چای استثنایی را نوش جان کنید.

 پرسشهای زیر گواه این ادعا است

1. آیا  درفصل بهار اقدام به تولید کرده است یا نه؟

2. آیا از برگهای لطیف چای استفاده کرده است یا نه؟

3. آیا از بوته های حرص شده باغ برای تولید چای دستی استفاده کرده است؟

4. آیا تولید کنند اصلا وارد این کار هست یعنی تبحر و در این کار مهارت دارد؟

5. آیا با شما صادق است و چای دستی را با انواع قلم کارخانه ای مخلوط نکرده است؟

نکته : چون تولید دستی چای از چند مرحله درست شده است، حتی اگر یک استاد کار ماهر اقدام به تولید کند و یک مرحله از تولید را به درستی و با مهارت انجام ندهد چای دستی خراب خواهد شد.

نکته : برای تولید چای دستی در جه یک حتما باید از برگها و غنچه های لطیف به اصتلاح 2 برگ و 1 غنچه استفاده کرد، تنها با این قسمت از گیاه می توان چای ناب دستی تولید کرد.

حتی یک تولید کننده برای مصرف خودش و خانواده اش اقدام به برداشت 2 برگ و یک غنچه نمی کند، حتما از قسمت های پایینتر چای برای درست کردن چای دستی استفاده می کند، دلیل آن هم اینکه چون باید اولا  وقت زیادی برای برداشت آن اختصاص دهد، و همچنین برای تولید هر کیلو چای خشک به 4 تا 5 کیلو برگ سبز چای نیاز دارد.

برای تامین این میزان از برگ سبز از 2 برگ و1 غنچه باید سطح خیلی بیشتری از باغ چای خود را برای برداشت این برگها اختصاص دهد که برایش مقرون به صرفه نیست، فرضا اگر شخص صادقی اقدام به این کار کند قیمت هر کیلو چای سر به فلک می کشد و کسی آنرا از او خریداری نمی کند.

مهم : یک روش ساده برای تشخیص چای دستی خوب یا بد فرقی ندارد وقتی شما چای را دم دهید داخل قوری بعد از دم دادن فقط باید  برگهای سالم چای را مشاهده نمایید که کاملا باز شده اند و همچنین ساقه های تیره رنگ گیاه نه چوب مانند به همین سادگی.

چای دستی و چای

      چای 2 برگ و یک غنچه بیس چای دستی

خصوصیات چای دستی که خود یکی از انواع چای ایرانی است

تلخی خاص به دلیل استفاده از برگهای بسار جوان گیاه

طعم گس و تلخ شکلاتی

ظاهر درشت یعنی برگهای کامل و پیچیده شده نیستند پیچ خورده و پهن هستند برخلاف قلم کارخانه ای که خوب لوله شده هستند

نکته :  چای دستی برگ های کامل اش همانند قلم کارخانه ای نیست که خوب پیچ خورده یک دست هستند برگ های چای دستی بیشتر از یک یا 2 تا نمی خورند و پهن هستند.

نکته : متاسفانه بعضی همان چای مالش 3 یا 4 را بعنوان چای دستی به شما عرضه می کنند وبیان می کنند که دیر دم است یا به اصتلاح دیر دم ترین چای ایرانی می باشد.

این کاملا اشتباه و فریبکارانه است این چای به همان 15 تا 20 دقیقه زمان نیاز دارد برای دم کشیدن، برای این به شما گفته می شود که دیر دم است که چای های مالش 3 و 4  که جزء ضایعات هستند و این چای ها از ساقه و برگهای ضمخت گیاه تشکیل شده اند برای رنگ دهی نیاز به زمان خیلی بیشتری دارند.

چای وزین یا زرین یا همان چای سرگل یکی دیگر از انواع چای ایرانی می باشد

نکته : چای وزین-چای سرگل – چای زرین همه یکی هستند.

یکی دیگر از انواع چای ایرانی چای سرگل یا همان وزین است که در حال حاضر استثنایی ترین چای تولیدی ایران است، متاسفانه این چای هم تولید مناسبیدارد و لی بنا به دلایلی که در زیر اشاره خواهیم کرد بسیار کم عرضه می شود.

در گذشته های نه چندان دور در ایران فقط کشاورزان مجاز به برداشت چای با دست بودند آن هم بصورت 2 برگ و 1 غنچه اما متاسفانه بعد از مدتی و عدم توجه به وضعیت معیشت چایکاران دیگر چای بصورت 2 برگ و 1 غنچه برداشت نمی شود.

باغات چای هم مثل گذشته هرس نمی شوند و کشاورزان برای بدست آورن محصول بیشتر یعنی بتوانند هزینه ی دخل و خرج را باهم جور در بیاورند اقدام به برداشت نادرست چای می کنند.

با این الگوی نادرست برداشت کشاورزان در واقع بیشتر به باغ خود آسیب می زنند و تمام برگ ها و ساقه های مغذی گیاه که برای رشد و نمو به آن احتیاج مبرم دارد را برای فروش برداشت می کنند.

چای سرگل

       چای سرگل بهترین چای ایران

آیا چای وزین یا زرین یا همان سرگل بهترین چای ایران است؟ پاسخ بله

دلیل آن هم اینکه این چای استثنایی از برگ های بالای بوته چای که متشکل از برگ های جوان ولطیف و همچنین غنچه های تازه  تشکیل شده است. 

این برگ های  و غنچه های لطیف گیاه چای  بخاطر لطافتی که دارند براحتی  حالتی پیچشی به خود می گیرند و شکستگی برگ ها در آنها وجود ندارد و به همین دلیل نمی توان چایی های دیگر را باآنها مخلوط کرد چون شکل خاص خود را دارند.

این چای استثنایی دارای عطر وطعم فوق العاده ای نسبت به سایر چایی ها دارد و به همین دلیل است که  قیمتش بیشتر از سایر چایی های می باشد، در واقع چایی های دیگر قابل مقایسه با آن نیستند.

سوال : من بعنوان نویسنده شرح دادم که چای اصولی برداشت نمی شود حالا چگونه شد که چای سرگل از بین این برگهای ضمخت و ساقه های غیر مصرقی به دست امد!!

بله سوال بجایی بود، پاسخ اینکه چای بصورت غیر اصولی برداشت می شود اعم از برگ های لطیف و غنچه ها و همچنین برگهای ضمخت ساقه های غیر مصرفی توسط کشاورز برای رفع امورات زندگی یا همان جور کردن دخل و خرج زندگی است.

نکته اینجا است که ما در ایران چیزی در کارخانه چای بنام تفکیک اولیه چای برای تولید نهایی نداریم، تمام این غنچه ها و برگها و ساقه ها باهم روانه سیر تکامل تولید چای می شوند.

در آن زمان است که چای بعد از سیر تمامی مراحل  تولید خود برای تفکیک نهایی و جدا سازی روانه دستگاه تفکیک وجدا سازی محصول نهایی می شود.

اینجاست که برگ های لطیف و جوان چون براحتی مالش خورده و به هم پیچیده شده اند و سنگین تر از بقیه برگها و ساقه ها هستند در خانه اول تفکیک جدا شده و در ظرف  مخصوص به خود جای می گیرند، و بترتیب به همین صورت بقیه چایی های تولیدشده نیز تفکیک و جدامی شوند.

بعد از این مرحله جدا سازی یا در همین مرحله جدا سازی است که صاحب کارخانه تصمیم می گیرد چه چایی را با چند درصد ترکیب برای مشتری تهیه نمایید و از مخلوط کردن این چایی های تفکیک شده چایی هایی را با نام چای شکسته ممتاز، ممتاز، یا زرین یا همان سرگل یا با همان وزین به بازار عرضه کند.

تشخیص چای سرگل یا وزین

چای سرگل چون از برگها و غنچه های لطیف و پیچیده شده  بدست آمده اند بصورت دانه هایی که با برگ پیچیده شده اند بنظر می رسند و اگر شما فرضا یک قاشق از چای وزین را با یک قاشق چای ممتاز در مقایسه وزن کنید قطعا بااختلاف خیلی فاحشی چای وزین سنگین تر خواهد بود.

خصوصیات چای وزین

گس و تلخ شکلاتی

رنگ دهی عالی

عطر و طعم عالی

نکته البته بستگی به فصل تولید یکم متفاوت خواهند بود مثلا چای وزین پاییزه رنگ بیشتری نسبت به بهاره دارد ولی در عوض سرگل بهاره عطر بیشتری نسبت به پاییزه دارد.

چای ممتاز یکی دیگر از انواع چای ایرانی می باشد

یکی دیگر از انواع چای ایرانی چای ممتاز است، چای ممتاز در واقع نسبت ترکیب چای سرگل یا همان وزین با چای شکسته می باشد. چای ممتاز یک چای بسیار خوب  و با کیفیت در گذشته ای نه چندان دور، که تقریبا همه نوع سلیقه ای را پاسخگو بود می باشد.

چای ممتاز

   چای ممتاز خوش رنگ و طعم

این چای کیفیت خوبی داشت. این چای گسی و تلخی و همچنین رنگ و عطر کمتری نسبت به چای سرگل دارد، اما کماکان چه در گذشته و در حال حاضر یک انتخاب مناسب در میان چایی های ایرانی می باشد.

متاسفانه بعلت عدم تشخیص چای توسط اکثر مردم غریب به 99 درصد شاید هم بیشتر  باعث شده که افراد سود جو هر نوع چایی را با نام چای ممتاز روانه بازار کنند.

سوال چرا چای ممتاز در گذشته و حال کماکان چای خوبی محسوب بوده و می شود؟

در گذشته این همه افراد بیکار، فریبکار و شیاد وجود نداشت و تجارت چای دست تجار محدود( صد البته نا آگاه از اختلاط امروزی بود) و  همچنین دست دولت بود، متاسفانه  مدیریت نادرست دولت باعث انحراف صنعت چای کشور شد، عملا کشاورز  تبدیل به عمله ی کارخانه دار شد است.

فقط به دلیل اینکه چاره ای ندارد در این صنعت  بعنوان تولید کننده مشغول به کار است . دلیل دیگر اینکه به فکر همه نمی رسید یا حتی اطلاع نداشتند که چگونه می شود با اختلاط چای سود کلانی به جیب زد.

متاسفانه این کار نه تنها توسط کاسبان خرده پا صورت می گیرد در حال حاضر تقریبا همه ی کارخانه ها به این بیماری اختلاط دچار شده اند و هر سال ترکیب چای ممتاز دچار تغییرات بیشتری می شود و از کیفیتش کاسته می شود و درمقابل قیمت آن گرانتر ولی باز بناچار مصرف این چای با توجه به قیمتش توصیه میشود.

در صورتی که چای ممتاز باشد نه تماما شکسته و غیره … دلیل دیگر  چون چای خالص وزین یا همان سرگل خیلی کم تولید می شود  علت آن هم این است که متاسفانه کشاورزان باغات خود را در گذشته به اجبار باید هرس می کردند تا چای مرغوب ارایه دهند اما در حال حاضر کسی این کار را نمی کند.

جز زمانی که دیگر باغ بازدهی و صرفه اقتصادی نداشته باشد  برای همین این پرسه هرس و جوان سازی باغ خیلی دیر به دیر صورت می گیرد عملا چای مرغوب در باغات تو لید نمی شود که بتوان از آن چای وزین یا سرگل زیاد تولید کرد برا هیمن آن مقداری هم که تولید می شود  گران است.

برا همین کمتر کارخانه داری اقدام به جدا سازی این چای برای فروش می کند چون برایش صرفه اقتصادی ندارد آن را جدا  سازی کند و بفروشد، همچنین طبق این پروسه معیوب عملا چای شکسته و سایر چای های  نامرغوب به میزان زیادی تولید می شوند در این زمان  خودکارخانه دار بیشتر از همه به چای سرگل نیاز دارد.

در این زمان است که کارخانه دار باید چایی های نا مرغوب فراوانی را تولید کرده اختلاط نمایید  و بفروشد. دلیل دیگر  اگر چای سرگل را جدا سازی کند  قیمتی را اعلام می کند، تا به دست مصرف کننده برسد همه را پشیمان خواهد کرد.

حال اینجا چه کسی مقصر است؟ دولت، کارخانه دار، کشاورز، اقتصاد ضعیف، بنظربنده فقط دولت چرا چون اقتصاد هر کشوری توسط دولت آن کشور پای ریزی بنا و اداره می شود، اگر دولت کارش را درست انجام میداد و فقط نظارت درست می کرد همه چیز درست و سرجایش بود فقط با رعایت همین یک نکته آن هم نظارت درست و دیگر هیچ.

در گذشته دور نسبت ترکیب چای ممتاز بین 75تا65 درصد چای سرگل و 35تا25 درصد شکسته بود کم کم بعلت عدم نظارت این مقدار خیلی کم شد وتا اینکه  در حال حاضر ناچیز شده است و ترکیب کاملا برعکس شده است یعنی  20تا30درصد سرگل و80تا70 درصد شکسته.

چای قلم یکی دیگر از انواع چای ایرانی می باشد

توصیه  شخصی : در صورت امکان از مصرف چای قلم همراه با ساقه یا همان چوب خود داری نمایید در صورت تمایل به استفاده از چای قلم حتما سورتینگ شده آن و بدون چوب یا ساقه باشد.

]چای قلم

   چای قلم بدون چوب سورتینگ شده

یکی دیگر از انواع چای ایرانی چای قلم است، که دارای عطر وطعم و همچنین تلخی متوسطی می باشد. قیمت این چای   مناسب‌تر از سایر چای ها می باشد. در واقع  چای قلم یک چای متوسط از لحاظ کیفیت ولی دارای قیمتی به مراتب مناسب تر از بقیه چای های ایرانی می باشد.  چای  قلم در واقع  برگ های میانی گیاه چای می باشد.

ساختار چای قلم متشکل از برگ‌های درشت تر چای تولید شده می باشد که یک برگ تقریبا کامل یا نصفه پیچ خورده که اندازه‌اش بزرگتر از سایر چای ها بهمراه چوب یا همان ساقه است می باشد ، درواقع  باید برای مصرف چوب از چای جدا شود که متاسفانه خیلی کم این کار صورت می گیرد و با ساقه فروخته می شود.

این چای به مراتب نسبت به چای ممتاز و  وزین  دارای  عطر وطعم  ملایم تری می باشد، همچنین قیمت پایین تری دارد.  عده ای که به دنبال چای ملایم تر  و دارای تلخی و گسی کمتری هستند از طرفداران این چای می باشند.

علت نام گذاری این چای هم ساختار قلمی و کشیده آن است  چون از برگ ها ی میانی و پایین گیاه بهمراه ساقه می باشد و ترکیبی از این دو ، و چون ساقه های چای قلم در این نوع چای خود نمایی می کنند نام  چای قلم روی ان گذاشته شده است.

البته کیفیت این چای با توجه به فصلی که در آن برداشت شده باز می تواند در رنگ دهی و عطرو وطعم  و حتی قیمت متفاوت باشد، پس هنگام خرید شما مصرف کننده گرامی می توانید این نکات را مد نظر داشته باشید، یک نکته و ان هم  اینکه این چای برای دم کشیدن نسبت به سایر چایی ها نیاز به مدت زمان بیشتری دارد.

چای قلم

      چای قلم کارخانه سورت نشده با ساقه

چای شکسته یکی دیگر از انواع چای ایرانی می باشد

چای شکسته یکی دیگر از انواع چای ایرانی است که در واقع تر کیبی از برگ های میانی و  برگ های ضمخت و مغذی گیاه چای است که نباید برداشت شوند ولی متاسفانه کشاورز برای به صرفه بودن این شغل بناچار آن را برداشت می کند.

چون این برگها خشک و زبر هستند هنگام فرایند تولید براحتی می شکنند و خرد می شوند و در زمان جدا سازی نهایی بهمراه سایر برگهای شکسته جدا شده بنام چای شکسته عرضه می شوند.

این چای به دلیل قیمت مناسب چه برای فروشند گان و چه خریدارن گزینه مناسب و مورد علاقه شان می باشد، ولی متاسفانه باز عده ای به دلیل عدم شناخت کافی چای شکسته را بعنوان چای ممتاز به مصرف کننده عرضه می کنند.

چای شکسته نسبت به چای سرگل و ممتاز کیفیتی به مراتب پایین تری دارد.این چای از لحاظ ساختای ظا هری شکسته و نامنظمی دارد و بسیار سبک می باشد و اگر همراه با خاکه چای باشد دارای رنگ زیاد و عطری کم ، اگر بدون خاکه باشد دارای رنگ کم و عطری کم می باشد.

چای شکسته

     چای شکسته ترکیب مورد نیاز بیس ممتاز

خاکه چای یا چای ساچمه ای یا  چای کله مورچه یکی دیگر از انواع چای ایرانی می باشد

توصیه:  نظر شخصی قابل مصرف نیست

کاربرد : برای رنگ دهی و کود باغات، متاسفانه امروزه برای رنگ دهی به چایی های فروش نرفته سالهای قبل و چای نپتون از آنها استفاد ه می شود .

خاکه چای یا چای ساچمه ای یا چای کله مورچه همه یکی هستند.

 خاکه چایی  در واقع یکی از  انواع چای ایرانی نیست  اصلا چایی نیست بلکه ضایعات چایی است.

  برای تولید این نو از چایی در فرآیند تولید مقداری از چای که بسار خرد شده بهمراه خاکی که روی گیاه چای نشسته طی فرایند داشت برداشت وتبدیل و همچنین در هنگام بسته بندی چای خشک خاکه ضایعاتی که باقی می ماند آن را جمع آوری و شکل دهی می کنند و با نام های فوق عرضه می کنند.

خاکه چایی

      خاکه چایی بیس چای ساچمه ایی یا تی بگ

چای چوب یا چوب چایی یکی دیگر از انواع چای ایرانی است

چای چوب یا همان چوب چایی همانطورکه از  نامش پیداست یک دیگر از انواع چای ایرانی میباشد که یا چوب خالص جدا شده از چای قلم توسط سورتینگ است یا چای درجه آخر بهمراه مقدار بسیار زیادی چوب، همچین این نوع از چایی دارای عطر و طعم بسیار کمی می باشد البته این خصوصیات باز هم بستگی به فصل برداشت آن دارد.

چای شکسته ممتاز

یکی دیگر از انواع چای ایرانی چای شکسته ممتاز است که امروز همان چای ممتاز می باشد.

چرا چای ممتاز امروزه همان چای شکسته ممتاز است؟

همانطور که در شناخت انواع چای ایرانی توضیح دادیم امروزه فروشندگان چایی اعم از کارخانه دار و فروشنده خرده پا برای اینکه توازن قیمتی در چایی حفظ شود و به نسبت اینکه خودشان سود بیشتری ببرند در کفته تروزوی ترکیب چایی ممتاز، چای قالب ترکیبی ممتاز کفه ترازو به نسبت بالایی از چای شکسته  می باشد در حالیکه این نسبت در چای ممتاز است باید برعکس باشد.

چوب چایی

     چوب چایی مصرف باغبانی

 

به راستی از بین انواع چای ایرانی کدام بهترین است؟

بهترین چای  ایران همان چای وزرین یا زرین و با نام دیگر سرگل می باشد البته چای برداشتی سرگل در فصل بهار بهترین کیفیت را در حال حاضر دارد.

نکته اگر این چای از باغات هرس شده و بصورت 2 برگ و 1 غنچه در هر گدام از برداشت 4 گانه چای صورت بگیرد فرقی ندارد، متاسفانه این نوع برداشت (2برگ و 1 غنچه) تبدیل به خاطره شده است، کما کان با این وضعیت برداشت فعلی، بهترین چای  همان چای سرگل یا وزین می باشد.

دربالا سعی کردیم  انواع چای ایرانی را بعنوان یک چایکار زاده برای شما در وسع دایره اطلا عاتی خود شرح دهیم  تا شما راحتر بتوانید   انواع چایی ایرانی را تشخیص دهید و با آگاهی بیشتری در مورد چای مصرفی تان با توجه به ذاءقه خودت تصمیم بگیرید.

در آینده ای نزدیک سعی خواهیم کرد با یک ویدیو انواع چای ایرانی را به شما عزیزان معرفی کنیم، راحت تر و دقیق تر با انواع چای ایرانی آشنا شوید و هم به دیگر اموزش دهید تا مورد سوء استفاده افراد سود جو قرار نگیرید.

البته انواع چای ایرانی همچون مال 1 مالش 2 و مالش 3 نیز هست …

یکی دیگر انواع چای ایرانی چای اولانگ لاهیجان

 اولانگ یک چای نیمه اکسید شده است، این چای در رده ی بین چای سیاه و سبز از نظر اکسیداسیون قرار می گیرد. چای اولانگ می تواند از حدود 10 تا 80 درصد اکسیداسیون متغیر باشد، و رنگ آن می تواند از زرد کم رنگ تا یک فنجان کهربایی باشد.

بسیاری از اولانگ‌ها را می‌توان بارها و با تفاوت‌های  رنگی مختلفی با شیوه های گونا گونی به رنگ دهی رساند و از آنه لذت برد. البته اینکار به ظرافت در نحوه دم دادن آنها بستگی دارد.

یکی از انواع چای ایرانی که در لاهیجان تولید می شود چای اولانگ تیره قلمی شکل می باشد که خوشبختانه طرفداران فراوانی دارد، به دلیل ارگانیک بودن چای ایرانی چای تولیدی شمال  کشور خوشبختانه جایگاه ویژه ای در بین مصرف کنند گان محصولات ارگانیک پیدا کرده و هر روزه با شناخت بیشتر به تعداد آنها افزوده میشود.

روش تولید چای اولانگ یکی دیگر از انواع چای ایرانی

بسیاری از انواع چای های اولانگ، مانند چای اولانگ اژدهای سیاه، یک نوع  چای اولانگ معروف چینی  است و چای لاهیجان از انواع چای ایرانی همانند چای اولانگ ژاپنی تولید می شود.  ابتدا چای اولانگ برداشت می شود، پژمرده می شود و سپس تحت اکسیداسیون جزئی  تا زیاد قرار می گیرد.

البته بسته به نوع اولانگ تولیدی این اکسیداسیون متفاوت است،این نوع چای اولانگ تقریباً تا سطح یک چای سیاه تحت اکسیداسیون کامل تری قرار می گیرد.

چای سبز اولانگ عمدتاً در چین و تایوان تولید می شود. در چین، مناطق تولید اولانگ شامل کوه‌های Wuyi و Anxi، هر دو در استان فوجیان و استان گوانگدونگ است. تایوان، جزیره‌ای کوچک در خارج از سرزمین اصلی چین، به خاطر اولونگ‌های ویژه‌اش، از جمله چای شیر سبز اولانگ، معروف است.

انواع چای ایرانی

چای اولانگ لاهیجان از انواع چای ایرانی

یکی دیگر از انواع چای ایرانی چای بهاره است

چای چین اول یا همان چای بهاره این چای در حال حاضر بهترین کیفیت چای را از لحاظ عطر و طعم  دارا می باشد. البته این تفکیک و جدا سازی کیفی که ما از آن صحبت می کنیم مربوط به زمان برداشت چایی یعنی چای بهاره(چای چین اول) می باشد.

چای بهاره همان چایی است که در فصل بهار برداشت می شود. چای چین دوم یا همان چای تابستانه، چای چین سوم  یا باز همان چای تابستانه، چای چین چهارم یا همان چای پاییزه، چای بهاره بهترین عطر و طعم را در بین سایر چایی ها از لحاظ زمان برداشت دارا می باشد.

با تاکید بر اینکه بهترین عطر و طعم نه رنگ، چای بهاره این مزیت را مرهون آب و هوای مناسب و رطوبت بیشتر در فصل بهار است. به دلیل اینکه در فصل بهار برگ ها چای جوان تر لطیف تر هستند و دارای عطر و طعم بیشتری هستند، البته همه ی این ها باز بستگی به کشاورز دارد که زمان برداشت را به تاخیر نیندازد.

 روش نگهداری چای انواع چای ایرانی

چای، یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های جهان است که در ایران نیز با استقبال فراوانی مواجه شده است. اما آیا می‌دانید که چگونه باید چای را به درستی نگهداری کنید تا طعم و عطر اصلی آن حفظ شود؟ در این مطلب به بررسی روش‌های صحیح نگهداری چای خواهیم پرداخت.

اولین قدم در نگهداری چای، انتخاب محل مناسب است. بهتر است چای را در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا از ارتباط آن با رطوبت و حرارت جلوگیری شود. همچنین، باید از تماس چای با هوا جلوگیری کنید تا اکسیداسیون و تغییر رنگ آن رخ ندهد.

روش دیگری که می‌توانید از آن برای نگهداری چای استفاده کنید، استفاده از بسته‌بندی مناسب است. بسته‌بندی باید طوری باشد که هوای اضافه را در بسته بندی  از بین برده و چای را در بسته‌بندی فاقد هوا قرار دهید تا از تماس با هوا جلوگیری شود.

ظروفی را که می توان انواع چای ایرانی را در ان نگهداری کرد

1. نگهداری در جعبه چای: بهترین روش برای نگهداری چای، قرار دادن آن در جعبه چای است. این جعبه باید از جنس فلزی یا چوبی باشد و دارای درب محکمی باشد تا هوا به داخل نفوذ نکند و چای تازه بماند.

2. نگهداری در ظروف شیشه‌ای: چای را می‌توانید در ظروف شیشه‌ای نگهداری کنید. این ظروف باید دارای درب محکمی باشند تا هوا به داخل نفوذ نکند و عطر و طعم چای را تغییر ندهد.

3. نگهداری در ظروف فلزی: ظروف فلزی نیز برای نگهداری چای مناسب هستند. این ظروف باید دارای درب محکمی باشند تا هوا به داخل نفوذ نکند و چای تازه بماند.

4. نگهداری در ظروف پلاستیکی: اگر چای را در ظروف پلاستیکی می‌خواهید نگهداری کنید، حتماً از ظروف با درب محکم استفاده کنید تا هوا به داخل نفوذ نکند.

نکته : ظرف های سرامیکی و چینی دارای  لعاب یکی از مناسب‌ترین ظروف برای نگهداری چای و حفظ طعم و عطر چای است به شرطی که  دارای درب محکمی باشند، تا از نفوذ هوا به داخل ظرف جلوگیری نمایید. نور خورشید و دما از ظروف چینی عبور نمی‌کند و رطوبت و هوا را به داخل ظرف انتقال نمی‌دهد.

نگهدرای چای

ظرف مناسب نگهداری چای

یک نظر در “انواع چای ایرانی |تشخیص و انتخاب چای خوب درجه1 | بهترین چای شمال

  1. Hasan گفت:

    بسیار عالی و کامل توضیح داده شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *